miercuri, 26 martie 2025

Domnul Trump - KGB sub numele „Krasnov”

 

Euronews

Euroverify: Donald Trump a fost recrutat de KGB sub numele „Krasnov”?
Estelle Nilsson-Julien
Joi, 13 martie 2025 la 23:51 UTC+2
*
Când fostul ofițer KGB Alnur Mussayev a susținut că președintele american Donald Trump a fost recrutat ca un activ de Moscova în anii 1980, el a declanșat o furtună în rețelele sociale.
Într-o postare pe Facebook din 20 februarie, domnul Mussayev a spus că domnul Trump a fost recrutat de KGB în 1987 în timpul unei călătorii la Moscova, când avea 40 de ani, și i s-a primit numele de cod „Krasnov”.
Domnul Trump nu a răspuns direct la afirmațiile lui Mussayev. Președintele SUA a negat în mod repetat că lucrează pentru Rusia.
Care sunt afirmațiile virale pe rețelele sociale?
Un fir despre X, care a strâns peste un milion de vizualizări, se referă la domnul Trump drept „Krasnov” și îl numește pe președintele SUA un atu rus. Mesajul enumeră apoi o serie de afirmații pe care le prezintă ca presupuse dovezi pentru această declarație.


*
Krasnov este un nume de familie comun în Rusia, derivat din cuvântul „krasniy”, care înseamnă roșu.
Postare virală pe rețelele sociale care susține că Trump este un activ KGB - X
Între timp, alți utilizatori ai rețelelor de socializare s-au orientat spre batjocură, un cont postând un montaj foto al lui Trump într-o ținută KGB, cu sloganul politic și acronimul MAGA („Make American Great Again”) modificat pentru a citi „Moscow Agent Governing America”.
Krasnov este un nume de familie comun în Rusia, derivat din cuvântul „krasniy”, care înseamnă roșu.
*
Mass-media a publicat, de asemenea, o serie de articole speculative, iar politicienii, inclusiv deputatul conservator britanic Graham Stuart, au reiterat această afirmație, scriind pe X: „Trebuie să luăm în considerare posibilitatea ca președintele Trump să fie un agent al Rusiei”.
Are această afirmație vreo greutate?
Mussayev nu a oferit nicio dovadă care să susțină afirmația că domnul Trump a fost recrutat de KGB în timpul vizitei sale la Moscova.
Au fost ridicate, de asemenea, îndoieli cu privire la poziția pe care dl Mussayev pretinde că o deținea în cadrul KGB.
În postarea sa pe Facebook, fostul șef de spionaj al Kazahstanului susține că a lucrat pentru Direcția a 6-a a KGB. Cu toate acestea, surse precum Encyclopedia of the Central Intelligence Agency indică faptul că acest departament nu s-a concentrat pe „recrutarea serviciilor de informații străine”, ci mai degrabă pe „protecția împotriva spionajului economic”.
Euroverify nu poate verifica afirmațiile conform cărora Trump este un activ rus.
*
Amplificarea acestor afirmații pe rețelele sociale a fost probabil întărită de poziția de politică externă a președintelui SUA, care a fost văzută ca fiind pro-Rusia.
Într-o abatere de la sprijinul acordat de administrația Biden pentru Ucraina, administrația Trump a încetat sprijinul militar și schimbul de informații cu Kiev.
Mișcarea vine după o disputa publică dintre domnul Trump și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în timpul unei întâlniri extrem de controversate din Biroul Oval luna trecută.
Călătoria lui Trump la Moscova în 1987
Acuzații similare că Trump este un activ rus au apărut de mai multe ori în trecut. În 2021, jurnalistul și autorul american Craig Unger și-a publicat cartea American Kompromat, în care susține că Trump a fost recrutat de Moscova.
Fostul agent KGB Yuri Shvets, care a avut o slujbă sub acoperire ca corespondent la Washington pentru agenția de știri de stat rusă TASS în anii 1980, a fost una dintre principalele surse ale cărții lui Unger. Shvets i-a spus lui Unger că Trump a fost interceptat în 1987.
*
Domnul Unger a explicat pentru Euronews că există o distincție clară între un agent și un pion („un activ”).
„În timp ce un agent este angajat de o agenție de informații și este plătit, un pion este un prieten de încredere care oferă servicii”, a spus el.
În cartea domnului Unger, domnul Shvets susține că, atunci când domnul Trump și-a deschis primul său proiect imobiliar major, hotelul Grand Hyatt New York, în 1980, a cumpărat 200 de televizoare de la magazinul de electronice Joy-Lud, care era deținut de un emigrat sovietic.
Shvets a susținut că magazinul era o fațadă KGB și că Trump fusese deja identificat ca un potențial pion până în acel moment.
Înrudit
A cheltuit Europa mai mult pe petrol și gaze rusești decât pe ajutor pentru Ucraina, așa cum susține Trump?
Nu, Donald Trump nu a interzis limba spaniolă în Statele Unite
*
În 1987, Trump a călătorit la Moscova, unde Shvets susține că Trump a fost interceptat de KGB.
La întoarcere, el a cumpărat trei reclame pe o pagină întreagă care criticau politica externă a SUA în trei ziare majore americane, la un cost total de 94.801 USD (87.150 EUR la momentul redactării acestui articol).
În cartea sa din 1987, The Art of the Deal, Trump a ridicat și perspectiva deschiderii unei clădiri Trump la Moscova.


„Trump a fost anterior un element de bază al tabloidelor americane, dar la întoarcerea sa din Rusia, a început să se prezinte ca un analist priceput de politică externă”, a declarat Unger pentru Euronews.
Raportul Mueller din 2019: o investigație asupra legăturilor lui Trump cu Rusia
Legăturile lui Donald Trump cu Rusia au fost investigate în raportul Mueller din 2019, care a fost comandat de Departamentul de Justiție al SUA și a examinat ingerința Rusiei în alegerile din SUA din 2016.
Deși au fost identificate „legăturile dintre guvernul rus și campania Trump”, raportul nu „a stabilit că membrii campaniei Trump au conspirat sau au coordonat cu guvernul rus în activitățile sale de interferență electorală”.
„Nu am lucrat niciodată pentru Rusia”, a spus Trump când a fost întrebat de un reporter despre legăturile sale cu această țară în 2019.
"Este păcat că pui chiar această întrebare. Aceasta este o mare păcăleală", a adăugat el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comisia acuză Rusia de crime împotriva umanității în Ucraina

  ONU: Comisia acuză Rusia de crime împotriva umanității în Ucraina Articol de Africanews • 7 p.m. • Timp de citire: 1 min Sputnik--- Rusia ...